Πόσο πρέπει να πίνει ένα μωρό;

Published On: 24 Σεπτεμβρίου, 2022

Με τον θηλασμό δε γνωρίζει μία μητέρα, πόσο ακριβώς πίνει το μωρό. Δεν είναι κι απαραίτητο, αφού στο θηλασμό υπάρχει συνήθως συμφωνία προσφοράς και ζήτησης. 

Πολλές φορές το μωρό είναι ανήσυχο κι αναζητά συχνό θηλασμό, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις νέες μητέρες σχετικά με το αν  το γάλα είναι αρκετό κι αν το παιδί χορταίνει. Η ανησυχία αυτή, συνήθως, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πολλά παιδιά αναζητούν το θηλασμό, όχι μόνο επειδή πεινούν, αλλά γιατί αναζητούν την εγγύτητα στη μητέρα. Άλλα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα να λαμβάνουν με σύντομο κι αποτελεσματικό θηλασμό όσο γάλα χρειάζονται για να χορτάσουν. Ανησυχία και κλάμα δεν σημαίνουν αυτόματα ότι το μωρό πεινάει.

Στα μωρά που πίνουν με το μπουκάλι είναι πιο εύκολος ο έλεγχος της ποσότητας, που πίνει ένα μωρό. Στις συσκευασίες βρεφικής τροφής αναγράφονται συστηνώμενες δοσολογίες κι ο αριθμός γευμάτων ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Παρ’όλ‘αυτά, πρέπει πάντα να ακολουθούμε τις εξατομικευμένες ανάγκες, καθώς και την όρεξη  κάθε παιδιού. Αν το μωρό κατά περιόδους έχει αυξημένη όρεξη, θα πιει περισσότερο. Αν δείχνει, ότι δε θέλει να πιει άλλο (π.χ. στρέφει το κεφαλάκι του από την άλλη μεριά ), μην το πιέζετε, πετάξτε το υπόλοιπο γάλα. 

Η κυριότερη παράμετρος, που μας βοηθά να αναγνωρίζουμε, αν το παιδί πίνει αρκετά είναι η παρακολούθηση του βάρους του. Στόχος είναι η πορεία του σωματικού βάρους να είναι παράλληλη στις καμπύλες ανάπτυξης. Τις πρώτες μέρες  της ζωής είναι φυσιολογική μία μικρή μείωση του βάρους. Μέχρι να φτάσει ξανά το βάρος γέννησης (το αργότερο στο τέλος των δύο πρώτων εβδομάδων), πρέπει το μωρό να ζυγίζεται καθημερινά, στη συνέχεια, φτάνει μία φορά την εβδομάδα ή κατά τις τακτικές παιδιατρικές επισκέψεις. Στο πρώτο εξάμηνο, συνήθως, παίρνουν τα μωρά 150-200 γραμμάρια ανά εβδομάδα. Παρ‘όλ’αυτά, κάποια παιδιά παίρνουν περισσότερα ή λιγότερα γραμμάρια, χωρίς να είναι ούτε λιποβαρή ούτε παχύσαρκα. Κατά κανόνα, τα παιδιά που θηλάζουν είναι βαρύτερα στο πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με αυτά που δε θηλάζουν, γεγονός που αντιστρέφεται στο δεύτερο εξάμηνο. 

Χρειάζεται το παιδί νερό?

Με το γάλα παίρνει το μωρό όσα θρεπτικά συστατικά κ όσα υγρά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή του. Δεν απαιτείται και δεν χρειάζεται τίποτα επιπρόσθετο (παιδικό νερό, τσάι κλπ.).