· 4 λεπτά ανάγνωσης

Μητρικό γάλα μετά από άντληση και υγιεινή

Οδηγός άντλησης και αποθήκευσης μητρικού γάλακτος για ασφαλή και υγιεινή σίτιση του μωρού σας.

Οδηγός άντλησης και αποθήκευσης μητρικού γάλακτος για ασφαλή και υγιεινή σίτιση του μωρού σας.

Η άντληση μητρικού γάλακτος μπορεί να έχει θέση στην καθημερινότητα μιας θηλάζουσας μητέρας με διάφορους τρόπους και για διάφορους λόγους. Εάν θηλάζετε και θέλετε να χαρίσετε στον εαυτό σας ένα «time out» – για παράδειγμα να πάτε σινεμά – μπορείτε να αντλήσετε γάλα εκ των προτέρων. Ο πατέρας, ένας καλός φίλος ή κάποιος άλλος φροντιστής μπορεί στη συνέχεια να δώσει στο παιδί το γάλα στο μπουκάλι την κατάλληλη στιγμή. Αν επιστρέψατε στη δουλειά και δεν έχετε την ευκαιρία να θηλάσετε απευθείας το παιδί σας κατά τις εργάσιμες ώρες, το αντλημένο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ταϊστεί το παιδί. Επίσης, μπορεί να θέλετε να δώσετε στο παιδί σας το αντλημένο μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον παιδικό σταθμό.

Τύποι αντλιών μητρικού γάλακτος

Η αντλία χειρός

Η άντληση μητρικού γάλακτος μπορεί να γίνει με μια μηχανική αντλία χειρός, κατάλληλη για σποραδική χρήση. Οι αντλίες αυτές έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι αθόρυβες, καθώς λειτουργούν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κι ότι είναι οικονομικές.

Η ηλεκτρική αντλία

Η ηλεκτρική αντλία μητρικού γάλακτος είναι πιο κατάλληλη για συχνή χρήση και άντληση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος, όπως για παράδειγμα χρειάζεται στην περίπτωση επιστροφής της μητέρας στη δουλειά. Υπάρχουν μοντέλα που αντλούν και τα δύο στήθη ταυτόχρονα και είναι διαθέσιμα σε εκδόσεις που λειτουργούν με ρεύμα ή μπαταρίες. Οι αντλίες είναι συνήθως πιο ακριβές. Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα ενοικίασης συσκευών από κλινική, φαρμακείο ή εταιρίες ιατρικών ειδών.

Σημαντική σημείωση για τις χοάνες

Η επιλογή της χοάνης της αντλίας είναι κρίσιμη. Εάν είναι πολύ μικρή, μπορεί να προκαλέσει πόνο, ενώ αν είναι πολύ μεγάλη, η διαδικασία άντλησης δεν θα είναι αποδοτική.

Άντληση

Σε ό,τι αφορά την άντληση, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με χαμηλότερη ισχύ κι υψηλότερη συχνότητα και βήμα προς βήμα να αυξήσετε την δύναμη άντλησης και να μειώσετε τις στροφές ανά λεπτό, προσπαθώντας να μιμηθείτε τον φυσικό θηλασμό με το μωρό στο στήθος. Υπάρχουν και θήλαστρα δύο φάσεων που κάνουν αυτόματα την παραπάνω διαδικασία.

Χρόνος άντλησης

Ο χρόνος άντλησης διαφέρει από μητέρα σε μητέρα κι από άντληση σε άντληση. Ένας ενδεικτικός χρόνος είναι 10-30 λεπτά.

Είναι θεμελιώδες να τηρούνται κανόνες υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και η αποστείρωση των εξαρτημάτων της αντλίας πριν την άντληση.

Κατάλληλα δοχεία συλλογής για την κατάψυξη του μητρικού γάλακτος

Η συλλογή του αντλημένου μητρικού γάλακτος μπορεί να γίνει σε ειδικά μπουκάλια από γυαλί ή πλαστικό ή σε ειδικές αποστειρωμένες σακούλες.

  • Γεμίσμα μπουκαλιών: Αφήνετε ένα περιθώριο 2,5 εκατοστών από το στόμιο για να αποφύγετε τη διαστολή κατά την κατάψυξη.
  • Αποθήκευση: Καλό είναι να αποθηκεύετε άδεια, αποστειρωμένα μπουκάλια στο ψυγείο. Οι σακούλες πρέπει να είναι σφραγισμένες και τοποθετημένες σε ασφαλή περιοχή της κατάψυξης.

Υγιεινή κατά το χειρισμό του μητρικού γάλακτος

Για να διατηρηθεί η ποιότητα του μητρικού γάλακτος, είναι απαραίτητη η προσεκτική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Ιδιαίτερα:

  • Αποθήκευση: Αμέσως μετά την άντληση, ρίχνετε το γάλα σε καθαρό δοχείο ή σακούλα με αναγεγραμμένη ημερομηνία. Μπορείτε να συλλέξετε γάλα για 24 ώρες σε θερμοκρασία 4-6 °C πριν την κατάψυξη.
  • Ψύξη: Το γάλα πρέπει να ψύχεται το συντομότερο δυνατόν και να αποθηκεύεται στην πιο κρύα περιοχή του ψυγείου.
  • Μεταφορά: Μπορείτε να μεταφέρετε το γάλα σε σακούλες ή κουτιά φελιζόλ με ψυκτικά στοιχεία.

Αποθήκευση αντλημένου γάλακτος

Πού;Θερμοκρασία δωματίου (16-25°C)Ψυγείο (max 4°C)Κατάψυξη(min -18°C)«ξαναζεσταμένο» γάλα από την κατάψυξη
Κατανάλωσημέσα σε 4 ώρεςμέσα σε 3 ημέρεςμέσα σε 6 μήνεςΜέσα σε 24 ώρες στο ψυγείο, σε 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου
Αντοχήmax. 6 ώρες, σε συνθήκες καλής αποστείρωσηςmax. 4 ημέρες, σε συνθήκες καλής αποστείρωσηςmax. 12 μήνες, σε συνθήκες καλής αποστείρωσηςΔΕΝ ΞΑΝΑΨΥΧΕΤΑΙ

Σημαντικό: Το γάλα δεν πρέπει να αποψύχεται ή να θερμαίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων.

Πώς να ζεστάνετε το γάλα

Πριν το τάισμα, ζεστάνετε το γάλα κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό ή σε λουτρό νερού για περίπου 15-20 λεπτά (37 °C). Ανακατέψτε ελαφρά το μπουκάλι για να διανείμετε το λίπος.

Φροντίδα στήθους

Για την υγιεινή των στηθών σας:

  • Καθημερινό πλύσιμο: Πλένετε τα στήθη σας με καθαρό νερό χωρίς σαπούνι. Η συχνή χρήση σαπουνιών και λοσιόν ξηραίνει το δέρμα άσκοπα και μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες θηλές και ρωγμές.
  • Φυσική Υγρασία: Μετά τον θηλασμό, καλό είναι να αφήνουμε την υγρασία από το γάλα και το σάλιο να στεγνώσει, καθώς το μητρικό γάλα έχει απολυμαντική δράση.
  • Σουτιέν και Επιθέματα: Εάν νιώθετε πιο άνετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σουτιέν θηλασμού ή κοχύλια θηλασμού. Τα επίθεματα θηλασμού θα πρέπει να αλλάζουν κάθε φορά που παράγεται γάλα. Μερικές φορές στην αρχή ρέει ακούσια λίγο γάλα από το στήθος. Εδώ η ελαφριά πίεση από τα επιθέματα θηλασμού μπορεί να είναι βοηθητική.

Αυτές οι οδηγίες θα σας βοηθήσουν να αντλήσετε και να αποθηκεύσετε το μητρικό γάλα με ασφάλεια, διατηρώντας την ποιότητά του και φροντίζοντας την υγιεινή σας.

Πίσω στο Blog
Το ξένο γάλα

Το ξένο γάλα

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τον θηλασμό και το ξένο γάλα για τα βρέφη.