Παιδί και διατροφή

Published On: 23 Σεπτεμβρίου, 2022

H διατροφή των παιδιών είναι ένα θέμα που ταλανίζει ανέκαθεν τους γονείς, με παιδιά κάθε ηλικίας, και μάλιστα από την πρώτη μέρα που αντικρίζουν τον κόσμο μας. Ιδιαίτερη πρόκληση φαντάζει η διατροφή των παιδιών κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής.  «Να θηλάσει η μαμά; Για πόσο; Τρώει αρκετά το παιδί;» είναι μερικά από τα συχνά ερωτήματα που τίθενται. Σε μία προσπάθεια στήριξης των οικογενειών στο θέμα αυτό, οι εθνικές και διεθνείς επιστημονικές κοινότητες εκπονούν διαιτητικά προγράμματα, που ίσως εμφανίζουν κάποιες μικρές διαφορές μεταξύ τους (όπως διαφορετικά είναι άλλωστε κ τα παιδιά μας), αλλά οι βασικές αρχές παραμένουν πάντα οι ίδιες.

Το Ινστιτούτο έρευνας της παιδικής διατροφής στο Dortmund της Γερμανίας χωρίζει τον πρώτο χρόνο της ζωής σε τρεις διαφορετικές περιόδους σε σχέση με τη διατροφή.

  • Περίοδος διατροφής με γάλα
  • Εισαγωγή της στερεάς τροφής (5ος -7ος μήνας)
  • Είσοδος στο οικογενειακό τραπέζι (από τον 10ο μήνα)

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό, αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς και κάθε οικογένεια έχει μια διαφορετική ρουτίνα. Στους παράγοντες αυτούς προσαρμόζεται και το πρόγραμμα διατροφής του.