· 2 λεπτά ανάγνωσης

Προετοιμασία «ξένου» γάλακτος

Προετοιμάστε με ασφάλεια το γάλα σε σκόνη για το μωρό σας, ακολουθώντας σωστές πρακτικές υγιεινής.

Προετοιμάστε με ασφάλεια το γάλα σε σκόνη για το μωρό σας, ακολουθώντας σωστές πρακτικές υγιεινής.

Το γάλα σε σκόνη δεν είναι αποστειρωμένο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να περιέχει βακτήρια που είναι επικίνδυνα για τα βρέφη. Ωστόσο, με τη σωστή προετοιμασία και αποθήκευση, ο κίνδυνος μόλυνσης σχεδόν εξαλείφεται. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να εξασφαλίσετε την ασφαλή κατανάλωση του γάλακτος από το μωρό σας.

Χρησιμοποιήστε αποστειρωμένο νερό

Αφήνετε το νερό της βρύσης να τρέξει μέχρι να έρθει κρύο νερό ( το αρχικό νερό μπορείτε, σεβόμενοι το περιβάλλον, να το χρησιμοποιήσετε για να ποτίσετε για παράδειγμα τα λουλούδια σας) και στη συνέχεια το βράζετε. Το αφήνετε να κοχλάσει για 10 λεπτά. Προσοχή, το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι αποστειρωμένο.

Αφήστε το νερό να κρυώσει

Αφήνετε το βρασμένο νερό να κρυώσει σε θερμοκρασία 20-50°C πριν προχωρήσετε στην προετοιμασία.

Προσθήκη σκόνης

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες της συσκευασίας για να προσθέσετε την σωστή ποσότητα σκόνης. (Βάζοντας περισσότερη σκόνη από την αναγραφόμενη, η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά θα είναι πολύ υψηλή. Αυτό μπορεί να επιβαρύνει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και κατά συνέπεια τους νεφρούς του μωρού. Επιπλέον, εάν ακολουθείτε συχνά αυτή την τεχνική, το παιδί σας θα παίρνει όλο και περισσότερο βάρος, καθώς θα είναι «παραταϊσμένο». Από την άλλη πλευρά, εάν χρησιμοποιείτε πολύ λίγη σκόνη ή πολύ νερό, υπάρχει κίνδυνος το παιδί σας να λαμβάνει λιγότερη από την απαραίτητη τροφή κι έτσι λιγότερα θρεπτικά συστατικά, απ’ αυτά που χρειάζεται.)

Χρήση κοφτής μεζούρας

Κοφτή μεζούρα σημαίνει να ‘ναι γεμάτη ακριβώς στα χείλη του κουταλιού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ανάποδη πλευρά ενός μαχαιριού για να σας βοηθήσει.

Αποθήκευση σκόνης

Φυλάσσετε την ανοιγμένη συσκευασία σε ξηρό και δροσερό μέρος, καλά κλεισμένη. Μην αφήνετε το κουτάλι μέτρησης μέσα στη σκόνη, αλλά σε ένα καθαρό, σφραγισμένο δοχείο.

Ανάμειξη και έλεγχος Θερμοκρασίας

Ανακατέψτε το γάλα με ήπιες κινήσεις και ελέγξτε τη θερμοκρασία στον καρπό σας (πρέπει να είναι γύρω στους 37°C). Αν είναι πολύ ζεστό, τοποθετήστε το μπιμπερό σφραγισμένο με το καπάκι του κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να κρυώσει.

Κατανάλωση και διαχείριση υπολειμμάτων

Το γάλα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε δύο ώρες από την προετοιμασία. Υπολείμματα πρέπει να πετιούνται. Μην ξαναζεσταίνετε το γάλα και μην χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων.

Προετοιμασία εκτός σπιτιού

Όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, μπορείτε να πάρετε μαζί σας βρασμένο νερό σε καθαρό θερμός και μετρημένες ποσότητες σκόνης σε καθαρό δοχείο για άμεση προετοιμασία λίγο πριν την κατανάλωση.

Αποφύγετε τη μετάδοση μικροβίων

Μην βάζετε τις πιπίλες του μωρού στο στόμα σας, καθώς έτσι μεταφέρετε μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα.

Πίσω στο Blog
Το ξένο γάλα

Το ξένο γάλα

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τον θηλασμό και το ξένο γάλα για τα βρέφη.