Ο δεκάλογος του ασφαλούς ύπνου των βρεφών

Published On: 4 Μαρτίου, 2023
  1. Να κοιμάται ανάσκελα!
  2. Να κοιμάται σε υπνόσακο χωρίς επιπρόσθετες κουβέρτες!
  3. Να κοιμάται τους πρώτους 6 μήνες στο δωμάτιο των γονιών αλλά σε δικό του κρεβάτι!
  4. Όχι μαλακά στρώματα, όχι μαξιλάρι!
  5. Η κούνια πρέπει να είναι άδεια, όταν κοιμάται το μωρό, χωρίς κουκλάκια ή άλλα παιχνίδια
  6. Αλυσίδες πιπίλας και διάφορες κορδέλες απαγορεύονται
  7. Ο θηλασμός προστατεύει!
  8. Η πιπίλα είναι, επίσης, προστατευτικός παράγοντας
  9. Η θερμοκρασία του δωματίου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 16-18°C
  10. Μην καπνίζετε ποτέ στο χώρο του παιδιού!

Το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών (Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)) αναφέρεται στον απροσδόκητο κι ανεξήγητο θάνατο ενός -τουλάχιστον μέχρι εκείνη τη στιγμή- φαινομενικά υγιούς βρέφους.

Τα περιστατικά αυτά σημειώνονται στον πρώτο χρόνο ζωής των παιδιών, συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ παρατηρείται μία αύξηση της συχνότητάς τους μεταξύ του 2ου και 4ου μήνα ζωής. Τα αγόρια φαίνεται, πως διατρέχουν κάπως υψηλότερο κίνδυνο από τα κορίτσια. Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες για τα αίτια του φαινομένου αυτού, με πολλές να σχετίζονται με την ανωριμότητα του κέντρου του εγκεφάλου που ελέγχει την αφύπνιση και την αναπνοή αλλά ακόμα δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως.

Παρ’ ολ’ αυτά, οι ερευνητικές μελέτες των τελευταίων δεκαετιών έχουν αποκαλύψει διάφορους παράγοντες κινδύνου αλλά και προστατευτικούς παράγοντες για έναν ασφαλή ύπνο για τα βρέφη. Η τήρηση των  «κανόνων» αυτών, του δεκαλόγου αυτού του ασφαλή ύπνου των μωρών έχει φέρει μία αισθητή μείωση στον αριθμό των περιστατικών αιφνίδιου θανάτου των βρεφών σε όλο τον κόσμο· δεν έχει καταφέρει δυστυχώς, όμως, να τον εξαλείψει.

Ο ύπνος σε ύπτια θέση (να κοιμάται δηλαδή το μωρό ανάσκελα) και σε υπνόσακο (πάντα σε κατάλληλο μέγεθος για την ηλικία του) είναι τα πιο σημαντικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε και με αυτά μειώνεται ο κίνδυνος έως και 50%. Το μωρό κοιμάται για τους πρώτους 6 μήνες στο δωμάτιο των γονιών αλλά πάντα σε δικό του κρεβάτι. Αν θηλάζετε, επιλέξτε ειδικά λίκνα συγκοίμησης που προσαρμόζονται στα κρεβάτια ενηλίκων και διευκολύνουν το νυχτερινό θηλασμό. Αποφύγετε να πάρετε το παιδί στο κρεβάτι σας, ιδιαίτερα όταν νιώθετε πολύ κουρασμένοι, έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή έχετε πάρει φάρμακα. Σημαντικό είναι, επίσης, τα βρέφη να κοιμούνται σε σταθερές επιφάνειες (όχι σε μαλακά στρώματα, στρώματα νερού κλπ.) και τα σεντόνια να εφαρμόζουν καλά. Δεν ξεχνάμε, ότι τα καθισματάκια αυτοκινήτου, τα ριλάξ, τα καρότσια είναι φτιαγμένα για άλλη χρήση και δεν είναι κατάλληλα για να κοιμάται το μωρό σ’ αυτά τακτικά. Δεν χρησιμοποιούμε καλύμματα για τα πλαϊνά του βρεφικού κρεβατιού, μαξιλάρια ή επιπλέον κουβέρτες. Απομακρύνουμε από το κρεβατάκι του παιδιού κατά τη διάρκεια του ύπνου οποιαδήποτε παιχνίδια, κουκλάκια, οτιδήποτε μπορεί να ενσφηνωθεί, να προκαλέσει στραγγαλισμό ή αποκλεισμό της αναπνοής. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να αποφεύγουμε να υπερθερμαίνεται το βρέφος. Η θερμοκρασία στο δωμάτιο πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 16-18°C σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες. Ο θηλασμός, πέρα από τα άλλα πολλά του πλεονεκτήματα, έχει φανεί ότι προστατεύει κι από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών. Προσπαθήστε να θηλάσετε τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής.  Η χρήση της πιπίλας κατά τη διάρκεια του ύπνου αυξάνει την ικανότητα αφύπνισης και μειώνει τον κίνδυνο SIDS. Η πιπίλα πρέπει να δίνεται όταν το μωρό πηγαίνει για ύπνο αλλά εάν αποκοιμηθεί και την απορρίψει, δεν χρειάζεται να ξαναδοθεί. Επίσης, προσοχή χρειάζεται με τις διάφορες συσκευές παρακολούθησης του μωρού που βρίσκει κανείς στο εμπόριο, καθώς δημιουργούν συνήθως, είτε ένα αδικαιολόγητο αίσθημα ασφάλειας, είτε προκαλούν μεγαλύτερο στρες. Τελευταίο αλλά σημαντικό σημείο είναι ο εμβολιασμός του βρέφους σύμφωνα με τις οδηγίες του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι έχει προστατευτικό χαρακτήρα έναντι του SIDS.